Hur fungerar snabblån

Detta arbete fokuserar på snabblån som ansöks om per SMS. Det handlar om ett distansavtal, mellan kunden och företaget, där låneavtalet förmedlas till kunden via mobiltelefonen. Låntagaren och beviljaren är inte i personlig kontakt med varandra. I SMS:et skriver kunden önskad lånesumma, lånetid, för- och efternamn, adress, postnummer och postort samt personsignum och kontonummer.

Företaget som beviljar snabblån kontrollerar kundens person-, konto- och kredituppgifter och skickar därefter lånebeslutet till kundens mobiltelefon per SMS. Om kunden får ett positivt lånebeslut uppmanas han att bekanta sig med lånevillkoren på företagets hemsida. Kunden skall godkänna villkoren inom en viss betänketid, annars upphävs ansökan.

Kunden kan alltså ännu i det här skedet välja att avstå från lånet. Om kunden godkänner villkoren och bestämmer sig för att ta lånet, skall han skicka ett bekräftande SMS till företaget. Efter bekräftandet överförs lånebeloppet till kundens bankkonto, oftast inom några minuter. En del företag meddelar ännu kunden om när pengarna har levererats. Typiskt för snabblånen är att återbetalningstiden är kort. Återbetalningstiden varierar mellan 7 och 30 dagar från det att lånet beviljats.

Åldersgränsen för snabblån/smslån varierar mellan 18 och 25 år beroende på företag och lånebelopp. Snabblånen kräver oftast att kunden skickar två avgiftsbelagda SMS, som kostar mellan 1,20 euro och fem euro styck, vilket betyder att avgifterna enbart för att få snabblån kan stiga upp till tio euro. Snabblånsföretagen meddelar ofta lånets pris, alltså låntagarens kostnader för lånet, som behandlings- och leveransavgifter istället för ränta. Snabblånets kostnader utgörs alltså av behandlings och leveransavgifter samt av SMS-kostnader vid ansökningsförfarandet.

Snabblånens verkliga årsränta meddelades tidigare inte, eftersom den enligt konsumentskyddslagen inte var nödvändigt om lånetiden var max tre månader. I denna punkt kom det dock en ändring i februari 2010, då lagen ändrades så att årsräntan bör meddelas även vid korta lån. Detta gör det nu lättare för konsumenterna att jämföra olika lånealternativ. På Internet på adressen vippivertailu.fi finns olika snabblån listade och där framgår även den verkliga årsräntan för de olika alternativen. Den minsta årsräntan bland de listade alternativen ligger på 268 procent och det dyraste har en verklig årsränta på 1642 procent.

Smslån & Snabblån - SMSLÅNGIVARE
Login/Register access is temporary disabled
Compare items
  • Total (0)
Compare
0